Verwijderen van Walshuid met Laser Reiniging

Wat is Walshuid?

Walshuid ontstaat op staaloppervlakken tijdens het warmwalsen, waarbij hoge temperaturen en druk betrokken zijn. Deze omstandigheden leiden tot de vorming van oxidelagen over het gehele oppervlak, die naarmate het walsproces vordert in omvang toenemen. Deze oxidelagen zijn vaak hard maar tegelijkertijd bros, resulterend in een blauw-grijs oppervlak dat bekend staat als de “walshuid”. Deze “walshuid” is te verwijderen met laser reiniging.

Waarom Walshuid Verwijderen?

In theorie zou de walshuid een uniforme, goed hechtende laag op het staal kunnen vormen en een ideale bescherming kunnen bieden. Helaas is dit niet het geval. In de praktijk hecht de walshuid namelijk niet goed aan het onderliggende oppervlak. Hoewel de oxidelagen met kracht in de onderlaag zijn gedrukt, zijn ze er niet stevig aan gehecht. Na verloop van tijd, bijvoorbeeld tijdens het bewerken van het materiaal, zal de walshuid langzaam maar zeker loskomen, waardoor deze zijn beschermende werking verliest. Dit is problematisch omdat eventuele coatings die rechtstreeks op de walshuid zijn aangebracht, hierdoor ook van het object worden verwijderd. Daarom is het cruciaal om de walshuid te verwijderen voordat het product wordt bewerkt en een coating wordt aangebracht.

Het Belang van Walshuid Verwijderen voor het Verven

Het loslaten van de walshuid heeft niet alleen tot gevolg dat deze zijn beschermende werking verliest; verf en coatings die direct op de walshuid zijn aangebracht, zullen hierdoor ook van het object worden verwijderd. Het is daarom van groot belang om de walshuid te verwijderen voordat er een nieuwe coating of verflaag op het staal wordt aangebracht, om afbladderen van de verf te voorkomen.

Methoden voor Walshuid Verwijderen

Om een verflaag goed te laten hechten, is het dus essentieel om de eventuele walshuid succesvol te verwijderen. Er zijn verschillende technieken beschikbaar voor het verwijderen van walshuid voordat een nieuwe verflaag wordt aangebracht. Hieronder bespreken we enkele van deze methoden.

Walshuid Verwijderen door Roesten

In het verleden, vooral in de bouw- en maritieme sector, koos men soms voor het laten roesten van de walshuid op het gewalste materiaal. Door de objecten buiten te bewaren, werd de harde walshuid aangetast door de weersomstandigheden en omgezet in een roestlaag. Deze methode kostte echter veel tijd en ruimte en had als nadeel dat het object zelf werd aangetast, met veel oneffenheden tot gevolg. Daarom zijn er door de jaren heen verschillende methoden ontwikkeld om walshuid van metalen pijpen of platen te verwijderen.

Chemisch Verwijderen van Walshuid van Staal

Een van de meest gebruikte methoden om staal van de walshuid te ontdoen, is chemisch reinigen. Dit is een grondige, snelle en efficiënte methode. Bij het chemisch reinigen van de walshuid wordt de laag opgelost in zuur, vaak zoutzuur, fosforzuur of oxaalzuur. Een nadeel van deze methode is dat het lastig is om in te schatten wanneer de chemische reactie moet stoppen. Als de reactie te lang doorgaat, kan het object worden beschadigd en opnieuw gaan roesten. Bovendien kan het werken met zuren gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu vanwege de agressieve aard van de chemicaliën en de dampen die vrijkomen.

Nadelen van het Verwijderen van Walshuid

Naast het feit dat chemisch verwijderen schade kan toebrengen aan het object zelf, kan het ook gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu. Zoutzuur is bijvoorbeeld zeer agressief en kan bij contact met mensen ernstige verwondingen veroorzaken. Daarnaast kunnen dampen schadelijk zijn voor het milieu en giftig voor vissen en andere waterdieren als ze in het water terechtkomen.

Moderne Oplossing: Laser Reiniging voor het Verwijderen van Walshuid

Gelukkig zijn er moderne alternatieven voor het verwijderen van walshuid die minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Een van deze innovatieve methoden is laser reiniging, die geen agressieve chemicaliën of schurende materialen gebruikt en tegelijkertijd zeer effectief is.

Hoe Werkt Laser Reiniging voor het Verwijderen van Walshuid?
Laser reiniging is een geavanceerde techniek die gebruikmaakt van geconcentreerde laserstralen om de walshuid van staaloppervlakken te verwijderen. Deze methode verdampt en verwijdert de walshuid zonder schade toe te brengen aan het onderliggende staaloppervlak.

Voordelen van Laser Reiniging voor het Verwijderen van Walshuid
Nauwkeurigheid: Laser reiniging is uiterst precies, waardoor operators volledige controle hebben over welke delen van het oppervlak worden behandeld, met consistente resultaten als gevolg.

Milieuvriendelijk: Omdat er geen agressieve chemicaliën of schurende materialen worden gebruikt, is laser reiniging milieuvriendelijker dan chemische methoden.

Veiligheid: Laser reiniging is veiliger voor werknemers omdat het geen gevaarlijke chemicaliën of schurende materialen vereist.

Geen schade aan het object: Laser reiniging beschadigt het onderliggende staal niet, wat resulteert in een glad en gaaf oppervlak.

Efficiëntie: Deze methode is snel en efficiënt, wat de productiviteit verhoogt.

Conclusie

Laser reiniging is een moderne en effectieve methode voor het verwijderen van walshuid van staaloppervlakken. Het biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele methoden en is veiliger voor mens en milieu. Als u op zoek bent naar een efficiënte en milieuvriendelijke manier om walshuid te verwijderen, is laser reiniging zeker het overwegen waard. Het biedt precisie, veiligheid en efficiëntie bij het bereiken van een glad en goed voorbereid oppervlak voor verdere behandelingen zoals verven of coaten.